Tips
Wij krijgen veel vragen van onze klanten. En wij delen ook graag informatie. Daarom deze pagina met tips en veel gestelde vragen.
Klik op de onderstaande brochures om de brochures “Opstook- en afkoelprotocol” of “met de cementdekvloer heeft u het voor het zeggen” te downloaden.
Deze brochures zijn afkomstig van het bedrijfschap afbouw.
Vragen en tips:
- Welke afspraken moet ik maken met de stukadoor?
- Wat is een cementdekvloer en waar heb je hem voor nodig?
- Hoe gaat het proces in zijn werk?
- Hoe dik moet de cementdekvloer minimaal zijn?
- Wat is de meerwaarde van vezelversterking?
- Wanneer moet ik een wapening aanbrengen?
- Wanneer mag ik op de vloer lopen?
- Wanneer mag de vloerverwarming aan?
- Welke sterkte moet ik aanhouden voor mijn vloer?
- Wanneer mogen de sleuven voor de vloerverwarming worden gefreesd?
- Kan mijn cementdekvloer ook gemaakt worden als het vriest?
- De ruimte: wind en waterdicht!
1) Welke afspraken moet ik maken met de stukadoor?
Het is het meest verstandige om eerst de cementdekvloer aan te brengen en daarna pas de stukadoor zijn werkzaamheden te laten verrichten. Dit omdat de transportslang van de vrachtwagen door de druk soms beweegt. En daardoor komt deze misschien tegen de zojuist gestucte muur aan.
2) Wat is een cementdekvloer en waar heb je hem voor nodig?
Een cementdekvloer wordt aangebracht op de draagvloer om:
– een gewenste hoogte te bereiken;
– als vloerafwerking dienst te doen;
– als ondergrond te dienen voor een later aan te brengen vloerafwerking (bijvoorbeeld tegels, vloerbedekking enz).
Een cementdekvloer levert géén bedrage aan de constructie.
3) Hoe gaat het proces in zijn werk?
Wanneer wij bij u uw cementdekvloer komen maken hebben wij enkel water nodig op de bouwplaats. De rest nemen we zelf mee. Met een laser stellen we de hoogte van de cementdekvloer nauwkeurig vast.
Als we beginnen met de aanleg van de vloer wordt de specie van de vrachtwagen via een slang naar binnen gebracht. We verspreiden dan de specie. Eerst worden de zijkanten op de juiste hoogte gemaakt en afgewerkt met spaan en schuurbord. Er wordt extra aandacht besteed aan bijvoorbeeld kozijnen of radiatoraansluitingen. Daarna wordt de rest van de vloer gemaakt. Als laatste wordt met de vlindermachine de vloer afgewerkt. Daardoor wordt de vloer slijtvaster en ziet er perfect uit. Uiteraard laten we alles keurig achter.
Voor een beschrijving, zie onze bedrijfsfilm.
4) Hoe dik moet de cementdekvloer minimaal zijn?
De minimale dikte van een cementdekvloer is afhankelijk van meerdere factoren. De minimale dikte kan 25mm bedragen, maar minimaal 5 wordt aanbevolen.
Als een vloer wordt aangebracht op isolatiemateriaal spreken we van een ‘zwevende cementdekvloer’. In dat geval is de minimale dikte van de vloer 6 cm, tenzij er wapening wordt aangebracht, dan is iets dunner nog wel mogelijk.
In het geval van vloerverwarming adviseren wij om bovenop de slangen een minimale dikte van 25mm aan te houden.
5) Wat is de meerwaarde van vezelversterking?
Vezelversterking levert u een cementdekvloer op die beter bestand is tegen krimpscheuren en slijtvaster is. Vooral bij vloeren met vloerverwarming is vezelversterking een echte aanrader, want door de temperatuurverschillen met vloerverwarming is er normaal gesproken meer kans op krimp- en krimpscheuren. Door het gebruik van vezelversterking wordt dit risico aanzienlijk gereduceerd.
Vezelversterking is een versterking van de vloer door een kunststof fibervezel aan de mortel toe te voegen. Dit gaat in ideale samenstelling doordat onze selfsupporting vrachtwagen voor de juiste verhoudingen zorgt.
6) Wanneer moet ik een wapening aanbrengen?
Een wapening verstevigt de cementdekvloer. Het risico op krimpscheuren is bijna nihil en de cementdekvloer kan zwaarder worden belast. Het risico op scheuren wordt met 70% teruggebracht. Als de cementdekvloer zichtbaar blijft (dan komt er bijvoorbeeld geen parket of tegelvloer op te liggen) bevelen we wapening aan. Ook wanneer er enkel een coating wordt aangebracht raden we wapeningnetten aan.
Daarnaast is het soms noodzakelijk om wapening aan te brengen. Bijvoorbeeld wanneer uw cementdekvloer moet worden aangebracht op isolatie en de dikte van de vloer minder dan 6 centimeter is.
7) Wanneer mag ik op de vloer lopen?
Na 1 a 2 dagen is de nieuwe cementdekvloer licht te belasten, dus beloopbaar. Na 3 dagen kan de vloer zwaarder worden belast. Bij temperaturen lager dan 10 graden zijn deze perioden iets langer.
8) Wanneer mag de vloerverwarming aan?
Bij voorkeur wordt de vloerverwarming de eerste 28 dagen na het leggen van de cementdekvloer nog niet aangezet. Dan geldt er een opstookprotocol. Lees hier meer over in de brochure “Opstook- en afkoelprotocol”.
9)
11) Welke sterkte moet ik aanhouden voor mijn vloer?
Multivloeren Brabant kan meerdere typen sterkten leveren. Standaard leveren wij een vloer met de sterkteclassificatie Cw16. Deze druksterkte is hoger dan de standaard die wordt gehanteerd voor woningbouw. Ook kunnen we een vloer leveren met de sterkteclassificatie Cw20. Dit wordt veel toegepast in de utiliteitsbouw of bijvoorbeeld bij zachtere vloerafwerkingen zoals pu gietvloeren, maar ook als u geen vloerafwerking op de cementdekvloer wilt. Wat vaak voorkomt bij bijvoorbeeld de garage of zolder van een woonhuis.
Een Cw25 is ook mogelijk maar vergt extra aandacht. Neem contact op voor meer informatie over een Cw25 kwaliteit.
12) Wanneer mogen de sleuven voor de vloerverwarming worden gefreesd?
Als de vloer voldoende is uitgehard mogen de sleuven worden gefreesd. In de meeste situaties is dit na 1 week.
13) Kan mijn cementdekvloer ook gemaakt worden als het vriest?
Uw cementdekvloer kan ook worden gemaakt als het buiten vriest. Voorwaarde is wel dat uw cementdekvloer wordt aangebracht in een ruimte die wind en waterdicht is. Omdat wij onze vragenwachten binnen zetten kunnen we ook in periodes van vorst op weg om onze klanten van dienst te zien.
14) De ruimte: wind en waterdicht
Als wij een cementdekvloer aanbrengen moet de ruimte wind en waterdicht zijn.